Cele Mai Importante Invenții Ale Românilor
Este deja foarte bine știut faptul că românul este acel tip de om nu doar extrem de inventiv, dar și care se adaptează foarte ușor la mediul înconjurător, la situații de urgență și la, practic, orice. Deși în epoca contemporană există o multitudine de români care pleacă în străinătate și le este rușine să spună că sunt români, noi știm că acest lucru se întâmplă doar din cauza faptului că, din păcate, televiziunea a uitat să promoveze adevăratele valori românești. Cu toate acestea, noi ne dorim să vă amintim faptul că a fi român înseamnă a împărți sângele cu unii dintre cei mai mari inventatori ai lumii din toate timpurile. Din acest motiv, am alcătuit un top al celor mai interesante invenții realizate de străbunii noștri români, pentru a vă aminti puțin de frumusețea neamului nostru.
Top 5 Invenții Extraordinare Ale Românilor
1. Diorama lui Grigore Antipa
De câte ori ați fost la muzeu și ați văzut într-un fel de vitrină un peisaj a ceea ce pare un colț de natură, cu animale împăiate, peisaj care pare chiar extras dintr-o pădure, dintr-o stepă, tundră, preerie sau din orice alt tip de teren? Ei bine, muzeele nu au avut dintotdeauna acest tip de reprezentare, acesta fiind inventat de Grigore Antipa. Primele diorame au reprezentat aspecte ale vieții din munții Carpați și au reprezentat o revoluție în existența muzeelor de istorie naturală din lume.
2. Pila Karpen a lui Nicolae Vasilescu-Karpen
Această invenție a fost considerată utopică, iar cei care credeau în posibilitatea existenței sale au fost considerați nebuni. Cu toate acestea, românul Nicolae Vasilescu-Karpen a reușit să construiască un perpetuum mobile acum 100 de ani, invenția fiind brevetată în anul 1922. Acest mecanism este, practic, o baterie care generează energie electrică singură, fără a primi impulsuri din exterior. Construită dintr-un mecanism cât se poate de banal, din două pile electrice legate în serie, care reușesc să pună în mișcare un motor galvanometric, care punea în mișcare o paletă ce era conectată la un întrerupător. La fiecare jumătate de rotire paleta deschide circuitul, iar la cealaltă jumătate de rotire, paleta închidea circuitul. Această acțiune de închidere-deschidere a circuitului permitea pilelor electrice să se reîncarce în timpul în care circuitul era deschis, adică, practic, să-și reîncarce polaritatea. Se credea că o astfel de baterie va oferi energie pentru aproximativ 50 de ani, însă exemplarul încă existent în interiorul Muzeului Național Tehnic ”Dimitrie Leonida” continuă să funcționeze.
3. Scaunul Ejectabil al lui Anastase Dragomir
Sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX au reprezentat o incredibilă pasiune pentru aviație, nu doar în cadrul românilor, ci la nivel global. Deși majoritatea tinerilor plecau să studieze pilotarea avioanelor, Anastase Dragomir și-a dedicat tinerețea construirii unui sistem de securitate pentru piloți și pasageri în cazul unui accident aviatic. În anul 1928, Dragomir a înregistrat în Franța cererea pentru brevetarea invenției scaunului ejectabil, brevet obținut în anul 1930. Anastase Dragomir încă mai salvează vieți datorită acestei invenții, chiar și la mult timp după trecerea sa în neființă.
4. Vaccinul Antiholeric al lui Ioan Cantacuzino
Epidemia de holeră a redus considerabil populația planetei în jurul anului 1900. Ioan Cantacuzino nu doar că și-a dedicat viața studiului acestui virus, însă în anul 1913 a condus o mișcare de vaccinare în masă, salvând mii de vieți datorită vaccinului său. Mai mult decât atât, marele Cantacuzino s-a dedicat apoi dezvoltării unui vaccin împotriva tifosului, și vaccinul Calmette, în 1912. Datorită vaccinului străbunului nostru român au putut fi tratate persoane bolnave de holeră și alte boli în toată lumea. Mai mult decât atât, încă se mai folosește acest vaccin atunci când se detectează câte un caz de holeră prin diferite zone ale lumii.
5. Injecția cu Insulină a lui Nicolae Păulescu
Cu toții știm rolul organelor principale ale organismului uman: plămânii pentru a respira, inima pentru a pompa aer, sistemul digestiv pentru a alimenta organismul și pancreasul pentru….. Ei bine, nu știu foarte multe persoane care este rolul pancreasului și, înainte de anul 1922, când Nicolae Păulescu a descoperit că acest organ reglează metabolismul lipidelor, glucidelor, proteinelor și mineralelor din organism, nimeni nu știa ce face acest organ. Cu toate acestea, după descoperirea marelui profesor de psihologie, milioane de vieți ale persoanelor suferinde de diabet au fost salvate cu această injecție. Deși în cărțile de specialitate descoperirea insulinei este acreditată unor tineri canadieni, această descoperire, cu denumirea sa inițială de pancreină, are dovezi din diverse publicații ale vremii că a fost descoperită de Păulescu.
Nu doar că datorită unor români de seamă au fost salvate milioane de vieți de-a lungul ultimului secol, dar datorită acestor români s-au produs evoluții extraordinare în atât de multe domenii, de la medicină la aviație, încât data viitoare când spuneți că sunteți român, amintiți-vă de ei și spuneți-o cu mândrie! Cine știe, poate într-o zi voi înșivă veți descoperi sau veți inventa ceva absolut incredibil care va salva milioane de vieți.