Dracula – Mit sau Realitate
Fiecare dintre noi, oricât de sceptic ar fi, iubește și apreciază o poveste bună. Fie că vorbim despre o carte de calitate, un articol de ziar, un joc video, un film sau o legendă. Nu știm alții cum sunt, dar noi, când vizionăm un documentar sau chiar un film artistic inspirat dintr-o poveste reală, parcă ne simțim și mai conectați cu acesta, cu personajele, cu linia de desfășurare a poveștii și cu evoluția, per total, a aventurilor trăite de personaje. Tocmai din acest motiv se bucură de atât de mult succes și aproape orice film realizat pe tema contelui Dracula. Nu există foarte multe persoane care să poată afirma că nu au auzit niciodată de acest nume, pentru că Hollywood-ul s-a asigurat că domnitorul Țării Românești nu va fi trecut prea ușor cu vederea.
Cine a fost, de fapt, Dracula?
Adevărul este, vă spunem cu părere de rău, că deși Dracula din Hollywood a fost și este vampir, persoana după care s-au inspirat creatorii acestui personaj nu a fost. Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești a fost un tiran, acest lucru este afirmat de oricine care a citit câte ceva despre istoria României. Deși avea stilul său aparte de a conduce Țara Românească și deși modul său de a pedepsi pe răufăcători i-au adus anumite denumiri pe parcursul istoriei, adevărul e că în perioada domniei sale a existat un moment în care nu mai erau rău-făcători.
Pentru cei ce nu au auzit despre Vlad Țepeș, acesta este renumit pentru faptul că tăia mâna celui ce fura, iar pentru o hoție de proporții mari, conducătorul îi trăgea în țeapă pe rău-făcători. Țeapa era un pal lung din lemn, cu vârful foarte ascuțit. Cruzimea conducătorului era nețărmurită și îi așeza pe nelegiuiți în vârful acestui pal, lăsând palul să îi pătrundă prin toată lungimea trunchiului, aceștia suferind, astfel, o moarte lentă și dureroasă. Această cruzime a sa a făcut anumiți oameni să afirme că era fiul Dracului, sau chiar că era vampir.
Originea numelui ”Dracula”
Indiferent dacă tatăl sau era Diavolul însuși sau nu, cert este că numele lui l-a urmărit pe Țepeș toată viața. În România, în limbajul de zi cu zi, termenul ”drac” este mult mai mult utilizat față de termenul ”diavol” și tocmai din acest motiv a apărut porecla de Dracula, în locul oricărei alte porecle posibile. Țepeș a fost un domnitor cu o incredibilă coloană vertebrală. Spre deosebire de mulți dintre cei care conduc România în zilele noastre, Țepeș își dorea ca Țara Românească să fie o țară bogată și prosperă, care nu doar să aibă locuitori harnici și cinstiți, dar, ca urmare a acestor calități ale lor, să poarte și relații corecte cu alte țări.
Acestea fiind spuse, se înțelege faptul că dorința sa de a pedepsi rău făcătorii și de a menține locuitorii nu doar supuși, dar și muncitori, harnici și onești, a venit doar din dorința nobilă de a ajuta țara, de a lăsa în urma sa o Țară Românească corectă, puternică, bogată și prosperă. Noi nu încercăm să îi găsim scuze, pentru că sadismul și cruzimea sa nu sunt întru câtuși de puțin justificabile, dar, la urma urmei, Țepeș a fost unul din puținii domnitori care au avut cu adevărat în vedere evoluția țării ca unitate, spre deosebire de cei ce ne conduc astăzi, care nu doresc decât îmbogățirea proprie cu orice preț.
Dracula în Hollywood
Vlad Țepeș ca vampir
Filmele care îl înfățișează pe Dracula arată un vampir însetat de sânge, care ucide fără milă pe teritoriul Transilvaniei. Pe când aceste augmentări ale lipsei sale de milă au rădăcini întemeiate în comportamentul violent (dar corect) al domnitorului Țării Românești, mutarea sa în Transilvania nu are niciun alt motiv în afară de peisaj și castelele frumoase ale Transilvaniei.
Vlad Țepeș în Transilvania
Cu toate acestea, se spune că Hollywood-ul a ales să îl plaseze pe Dracula în Transilvania nu pentru că de acolo ar proveni legendele, ci datorită nenumăratelor castele superbe din această zonă. Mai mult decât atât, castelul clasic, sculptat în stâncă, în care au fost filmate numeroase dintre filmele pe tema lui Dracula, este un castel real, care există în Transilvania și care este, mai mult decât atât, deschis vizitelor publicului. Acest castel poartă numele de Castelul Bran și, în ziua de astăzi, este alcătuit din două părți extrem de importante. Prima parte a castelului este cea istorică, reală, care datează încă din secolul XIII, cu renovările aferente pe parcursul istoriei, iar a doua parte este un parc de distracție cu tematica contelui Dracula, presărat de trasee de groază și case bântuite.
Deși românii patrioți nu sunt de acord cu plasarea lui Vlad Țepeș în Transilvania, majoritatea românilor înțeleg că, de fapt, nu Vlad Țepeș este plasat aici, ci Dracula, motiv pentru care aleg să se bucure de popularitatea pe care această legendă o aduce României în toată lumea și aleg să întâmpine cu foarte multă ospitalitate pe vizitatorii străini și locali care trec pragul acestui castel, pentru a gusta o bucățică din legendă.