Originea Bancnotelor din Plastic
Cele mai vechi forme de valută existente în lume au fost monedele. În unele țări, cuvintele care denumesc monedele, sau banii, în general, încă păstrează denumirea veche, adică cea care arată din ce metal erau confecționate. Spre exemplu, termenul francez pentru denumirea valutei este ”argent”, care înseamnă argint. Deși banii au evoluat enorm pe parcursul trecerii timpului, oscilând între valori mai mari sau mai mici, iar raporturile dintre valutele internaționale au evoluat și ele considerabil, aceste schimbări care acum ni se par enorme, la vremea lor au fost realizate treptat, pas cu pas, ceea ce le făcea să pară schimbări minore, ușor de acceptat de populație. Cu toate acestea, există, totuși, unele schimbări majore care au avut loc în ultimii zeci de ani, schimbări pe cât de drastice, pe atât de interesante.
Schimbările Aduse de Anul 2005
1. Tăierea celor 4 zerouri
În România, spre exemplu, în anul 2005, valoarea monedei naționale s-a schimbat drastic, în momentul în care s-a decis să fie tăiate patru zerouri din aceasta. În acest an, 10.000 de lei s-a transformat într-un singur leu, denumirea monedei schimbându-se de la ROL la RON. Dacă până în anul respectiv puteai cumpăra, spre exemplu, o pereche de blugi cu un milion de lei, anul 2005 a făcut ca aceeași pereche de blugi să coste 100 de lei. Valoarea propriu-zisă a bunurilor nu s-a schimbat cu absolut nimic, ci s-a schimbat pur și simplu numerotarea bancnotelor. Deși la vremea respectivă se bănuia venirea unei iminente inflații, această schimbare nu a afectat cu nimic țara, ba chiar a ajutat populația și raportul cu alte țări europene în definirea relației între RON și alte monede.
2. Trecerea de la hârtie la plastic
Așadar, anul 2005 a reprezentat un an major în evoluția monedei naționale românești. Mai mult decât atât, tot în acest an a fost înlocuit și materialul din care erau confecționate bancnotele. Dacă până în acest an bancnotele românești erau confecționate din hârtie, așa cum se practică în țările relativ bogate ale lumii, anul menționat mai sus a adus și schimbarea de la hârtie la plastic. Deși utilizarea plasticului ca material de confecție a bancnotelor este considerat a fi simbolul țărilor sărace, din cauza unor preconcepții care afirmă faptul că banii de hârtie se deteriorează mult mai repede, această schimbare nu a afectat țara, sau, cel puțin, nu în mod vizibil.
Ce Spune Legenda?
Cu toate acestea, legenda care plutește în jurul motivului pentru care s-a decis înlocuirea bancnotelor de hârtie cu cele de plastic spune că totul a pornit de la o neînțelegere între un manager de bancă și angajații responsabili de imprimarea banilor. Aparent, într-o întâlnire între manageri și angajații acestei bănci al cărui nume nu este cunoscut, a fost pusă în discuție tema utilizării cardurilor bancare mai mult decât a banilor gheață. Se spune că termenul de ”card bancar” a fost omis, fiind utilizată o metaforă, în loc, managerul în cauză menționând că începând din anul în cauză, se va folosi mai mult ”plastic”. Conform legendei, angajații au înțeles greșit ideea, nefiind atât de familiarizați cu utilizarea cardurilor bancare, carduri care erau, la vremea respectivă, nu foarte cunoscute în România, însă ceea ce au crezut aceștia că era mesajul managerului a fost pus în practică imediat. Aparent, angajații au înțeles că, în loc să folosească hârtie pentru tipărirea bancnotelor, trebuie să înceapă să folosească plastic și s-au apucat imediat de lucru.
Desigur, aceasta este doar o legendă, nimeni nu știe exact cauza trecerii bancnotelor românești de la hârtie la plastic, însă cu toții iubim o povestioară interesantă din când în când. Cert este că, în ciuda neînțelegerilor sau protestelor inițiale ale românilor în legătură cu materialul de confecție al bancnotelor, acestea sunt, într-adevăr, cu mult mai rezistente și cu mult mai greu de distrus.
Sunt Bancnotele de Plastic o Metodă de Protejare a Naturii?
Poate că bancnotele din plastic nu sunt foarte potrivite pentru mediul înconjurător dar, dacă stăm să ne gândim mai bine, ne vom da seama că nimeni nu va arunca bancnotele, ceea ce înseamnă că, practic, acest plastic utilizat nu va sfârși afectând natura. Mai mult decât atât, dacă se reușește confecționarea acestor bancnote dintr-un plastic reciclabil, am putea utiliza deșeurile din plastic deja existente pentru confecționarea bancnotelor în toată lumea, ceea ce ar duce la o eliminare masivă a acestor deșeuri din lume. Poate că, la urma urmei, confecționarea bancnotelor din plastic, chiar dacă se spune că a pornit dintr-o neînțelegere, nu este o alternativă chiar atât de rea și poate că, într-o zi, va fi adoptată la nivel global, ceea ce ar putea duce nu doar la curățarea planetei, dar și la îmbunătățirea pădurilor, din moment ce nu va mai fi nevoie să tăiem copaci pentru a confecționa bancnote din hârtie.
Plastic sau hârtie, oricare ar fi materialul, cert este faptul că ideea inventării banilor și înlocuirii trocului care îi precede a fost o idee de geniu și, deși banii și persoanele care îi dețin pare că conduc lumea, noi ne dorim să vă amintim faptul că banii nu sunt totul și că, oricât de multe lucruri pot banii cumpăra, adevărata fericire și adevăratele lucruri importante în viață nu pot fi cumpărate cu bani.